Bug #76793

selectTree within section isn't working after reload

Added by Dieter Messner about 3 years ago. Updated 11 months ago.

Status:
Closed
Priority:
Must have
Assignee:
-
Category:
FormEngine aka TCEforms
Target version:
-
Start date:
2016-06-24
Due date:
% Done:

100%

TYPO3 Version:
7
PHP Version:
Tags:
Complexity:
Is Regression:
No
Sprint Focus:

Description

Hi,

if you insert a select with renderType selectTree within a SECTION the selected values are not reloaded but saved in the table tt_content.

the config in the dce is like this (e.g. to select categories and use it in a tree):

<config>
    <type>select</type>
    <size>10</size>
    <maxitems>1</maxitems>
    <foreign_table>sys_category</foreign_table>
    <foreign_table_where> ORDER BY sys_category.title ASC</foreign_table_where>
    <renderType>selectTree</renderType>
    <treeConfig>
        <appearance>
            <allowRecursiveMode>1</allowRecursiveMode>
            <expandAll>1</expandAll>
            <showHeader>1</showHeader>
            <maxLevels>99</maxLevels>
            <width>400</width>
        </appearance>
        <parentField>parent</parentField>
        <rootUid>139</rootUid>    
    </treeConfig>
</config>

the stored data in tt_content (pi_flexform) are correct as selected:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes" ?>
<T3FlexForms>
    <data>
        <sheet index="sheet.tabGeneral">
            <language index="lDEF">
                <field index="settings.sec1">
                    <el index="el">
                        <section index="1">
                            <itemType index="container_sec1">
                                <el>
                                    <field index="filter2list">
                                        <value index="vDEF">140,142,141,143</value>
                                    </field>
                                </el>
                            </itemType>
                            <itemType index="_TOGGLE">0</itemType>
                        </section>
                    </el>
                </field>
            </language>
        </sheet>
    </data>
</T3FlexForms>

But if you load this saved dce there are no preselected categories, so if you save it again the selection is lost.

If you put the same config outside of the SECTION it works fine.

Thank you

Associated revisions

Revision 38a1bc5d (diff)
Added by Christian Kuhn over 2 years ago

[!!!][TASK] Improve flex and TCA handling in FormEngine

The patch adapts a series of nasty form engine areas to more solid
code. The evaluate condition code is rewritten and works much better
in flex form scenarios. The suggest wizard and svg tree are much
more solid in flex forms. The group element is rewritten
towards a better readable and easier to refactor code, dropping
method dbFileIcons(). A bunch of issues is resolved along the way.

  • TCA "default" now works in flex form section container elements
  • The "displayCond" parser is now strict and throws exceptions on
    invalid syntax and wrong referenced fields to help debugging
    faulty display conditions
  • TCA displayCond on flex fields can now be prefixed with the
    sheet name and can reference field values from neighbor sheets
  • TCA displayCond now works with flex section containers
  • TCA flex section container now throw an exception if select or
    group fields configure a MM relation - this is not supported
  • TCA ctrl requestUpdate field is dropped, onChange=reload is now allowed
    not only on flex form fields, but also on normal columns fields
  • TCA tree now works as section container element and initializes
    correctly on new records and new containers
  • GroupElement rewrite to drop dbFileIcons()
  • config option maxitems now optional for type=group and type=select
    and defaults to "many items allowed"
  • inline now works in "fancy" flex situations with "new" records
    by handing the final dataStructureIdentifier around
  • FormEngine no longer loads extJS

Change-Id: Id1d081627529cc1502bb198389e5bd69372815cd
Resolves: #78899
Resolves: #72307
Resolves: #75646
Resolves: #76637
Resolves: #72106
Resolves: #78824
Resolves: #76793
Resolves: #68247
Resolves: #69715
Related: #78460
Related: #67198
Related: #72294
Releases: master
Reviewed-on: https://review.typo3.org/50879
Tested-by: TYPO3com <>
Reviewed-by: Benni Mack <>
Tested-by: Benni Mack <>
Reviewed-by: Anja Leichsenring <>
Tested-by: Anja Leichsenring <>

History

#1 Updated by Armin Vieweg about 3 years ago

  • Status changed from New to Needs Feedback
  • Assignee set to Dieter Messner

This sounds more like a bug in TYPO3's FormEngine. Which exact TYPO3 version are you using?

#2 Updated by Dieter Messner about 3 years ago

sorry, forgot to mention:

typo3: 7.6.9
dce: 1.3.5
mysql: 5.5.49
http: nginx 1.4.6

#3 Updated by Armin Vieweg about 3 years ago

  • Project changed from Dynamic Content Elements (DCE) to TYPO3 Core

I've moved this ticket to core project.

#4 Updated by Wouter Wolters about 3 years ago

  • Category set to FormEngine aka TCEforms
  • Status changed from Needs Feedback to New
  • Assignee deleted (Dieter Messner)
  • Is Regression set to No

#5 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

  • Status changed from New to Under Review

Patch set 39 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#6 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 40 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#7 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 41 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#8 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 42 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#9 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 43 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#10 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 44 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#11 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 45 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#12 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 46 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#13 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 47 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#14 Updated by Gerrit Code Review over 2 years ago

Patch set 48 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/50879

#15 Updated by Christian Kuhn over 2 years ago

  • Status changed from Under Review to Resolved
  • % Done changed from 0 to 100

#16 Updated by Benni Mack 11 months ago

  • Status changed from Resolved to Closed

Also available in: Atom PDF