Bug #93721

Activating/Deactivating extensions through CLI results in a PHP error

Added by Michael Schams over 1 year ago. Updated over 1 year ago.

Status:
Closed
Priority:
Should have
Assignee:
-
Category:
CLI
Target version:
-
Start date:
2021-03-12
Due date:
% Done:

0%

Estimated time:
TYPO3 Version:
11
PHP Version:
7.4
Tags:
Complexity:
Is Regression:
Sprint Focus:

Description

In a fresh TYPO3 version 11.1 instance, I get the following PHP exception when I try to activate or deactivate extensions through the command line:

$ ./vendor/bin/typo3 extension:deactivate seo

Uncaught TYPO3 Exception Too few arguments to function TYPO3\CMS\Core\ExpressionLanguage\ProviderConfigurationLoader::__construct(),
0 passed in [...]/typo3/sysext/core/Classes/Utility/GeneralUtility.php on line 3222 and exactly 2 expected
thrown in file [...]/typo3/sysext/core/Classes/ExpressionLanguage/ProviderConfigurationLoader.php
in line 35

It does not matter if the extension is a third-party custom extension or a system extension such as EXT:seo.

  • PHP version 7.4.15
  • Composer version 2.0.11
  • TYPO3 version 11.1.0

I am not sure if this is related, but some files were reworked with issue #93442 (see review.typo3.org).


Files

issue93721.mp4 (1.84 MB) issue93721.mp4 Michael Schams, 2021-03-12 12:30
issue93721-fixed.png (125 KB) issue93721-fixed.png Michael Schams, 2021-03-17 10:07

Related issues

Related to TYPO3 Core - Bug #93569: console command 'extension:activate' throws errorClosed2021-02-23

Actions
#1

Updated by Michael Schams over 1 year ago

Attached video shows the steps to reproduce the issue.

#2

Updated by Michael Schams over 1 year ago

Same issue with TYPO3 v11.1.1.

#3

Updated by Benjamin Franzke over 1 year ago

Thank you for your report, looks like a duplicate of https://forge.typo3.org/issues/93569

This will be fixed in version 11.2.0 by the following (already merged patch):
https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/68254
(Is not merged into security release 11.1.1, as 11.1.1 only contains security bugfixes)

Can you check master or apply the linked patch?

#4

Updated by Benjamin Franzke over 1 year ago

  • Related to Bug #93569: console command 'extension:activate' throws error added
#5

Updated by Michael Schams over 1 year ago

Patch 68254 fixed the issue for me:

#6

Updated by Georg Ringer over 1 year ago

  • Status changed from New to Closed

Also available in: Atom PDF