Bug #91350

Epic #90812: Fluid-based Page Module

Page with two columns and two languages shows "Unused elements" warning on columns mode when element in column 1 are not translated, plus elements in default language are shown

Added by Riccardo De Contardi 7 months ago. Updated 2 months ago.

Status:
Closed
Priority:
Should have
Assignee:
-
Category:
Backend User Interface
Target version:
-
Start date:
2020-05-08
Due date:
% Done:

100%

Estimated time:
TYPO3 Version:
10
PHP Version:
7.3
Tags:
Complexity:
Is Regression:
Sprint Focus:

Description

Prerequisites

- TYPO3 10.4.2-dev (latest master)
- two languages configured (in my case italian ( ID=0) and english (ID=1)
- a page with two columns, I used this backend layout config

mod.web_layout.BackendLayouts {
  exampleKey {
    title = Example
    icon = EXT:example_extension/Resources/Public/Images/BackendLayouts/default.gif
    config {
      backend_layout {
        colCount = 1
        rowCount = 2
        rows {
          1 {
            columns {
              1 {
                name = default
                colPos = 0
              }
            }
          }
          2 {
            columns {
              1 {
                name = bottom
                colPos = 1
              }
            }
          }
        }
      }
    }
  }
}

Steps to reproduce

1) Create a page "Test" and translate it
2) Create a content element in default language, column 0
3) Create a content element in default language, column 1
4) translate only the element in column 0 (translate mode)

this is the result:

5) Now, switch to "english" and "columns" view

Results

A) it shows the warning


Unused elements detected on this page
These elements don't belong to any of the available columns of this page. You should either delete them or move them to existing columns. We highlighted the problematic records for you.

B) the element in default language is shown on a second "default" column (?)

See attached image:

Additional considerations

- the issue occurs also with free mode translation
- the issue does not occur if all elements are translated


Files

cattura1.png (132 KB) cattura1.png Riccardo De Contardi, 2020-05-08 23:21
cattura2.png (137 KB) cattura2.png Riccardo De Contardi, 2020-05-08 23:26

Related issues

Related to TYPO3 Core - Bug #91176: Column with colPos not set shows content of column 0 with new Fluid templatesClosedSimon Gilli2020-04-22

Actions
#1

Updated by Riccardo De Contardi 7 months ago

  • Related to Bug #91176: Column with colPos not set shows content of column 0 with new Fluid templates added
#2

Updated by Oliver Bartsch 7 months ago

Can confirm. This only applies to the fluid based page layout.

#3

Updated by Gerrit Code Review 7 months ago

  • Status changed from New to Under Review

Patch set 1 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/64507

#4

Updated by Riccardo De Contardi 7 months ago

  • Description updated (diff)
#5

Updated by Gerrit Code Review 6 months ago

Patch set 2 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/64507

#6

Updated by Gerrit Code Review 3 months ago

Patch set 1 for branch 10.4 of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/65773

#7

Updated by Oliver Bartsch 3 months ago

  • Status changed from Under Review to Resolved
  • % Done changed from 0 to 100
#8

Updated by Benni Mack 2 months ago

  • Status changed from Resolved to Closed

Also available in: Atom PDF