Bug #89442

[BREAKING] Error "Column 'sys_language_uid' in where clause is ambiguous" when trying to translate CEs as non-admin user

Added by Oliver joppnet about 2 years ago. Updated almost 2 years ago.

Status:
Closed
Priority:
Must have
Assignee:
-
Category:
-
Target version:
-
Start date:
2019-10-17
Due date:
% Done:

100%

Estimated time:
TYPO3 Version:
9
PHP Version:
7.2
Tags:
Complexity:
Is Regression:
Yes
Sprint Focus:

Description

Hi,

it seems like the recently released version 9.5.10 introduced a breaking issue that prevents non-admin users from translating content elements from the default language to another language.

On step 2 of 4 of the Translation Wizard Modal (which is supposed to list the content elements to select for translating) the ajax call exits with an "Internal Server Error" stating the following:

An exception occurred while executing 'SELECT `tt_content_orig`.`sys_language_uid` FROM `tt_content` INNER JOIN `tt_content` `tt_content_orig` ON `tt_content`.`l10n_source` = `tt_content_orig`.`uid` WHERE (`tt_content`.`pid` = ?) AND (`tt_content`.`sys_language_uid` = ?) AND (`sys_language_uid` IN (?, ?, ?, ?, ?, ?)) AND (((`tt_content`.`deleted` = 0) AND (`tt_content_orig`.`deleted` = 0)) AND (((`tt_content`.`t3ver_wsid` = 0) OR (`tt_content`.`t3ver_state` <= 0)) AND ((`tt_content_orig`.`t3ver_wsid` = 0) OR (`tt_content_orig`.`t3ver_state` <= 0)))) GROUP BY `tt_content_orig`.`sys_language_uid`' with params [967, 3, -1, 0, 1, 2, 3, 4]: Column 'sys_language_uid' in where clause is ambiguous

Seems like the query part (`sys_language_uid` IN (?, ?, ?, ?, ?, ?)) is causing the issue as it's missing the table statement such as (`tt_content`.`sys_language_uid` IN (?, ?, ?, ?, ?, ?)) (`tt_content_orig`.`sys_language_uid` IN (?, ?, ?, ?, ?, ?)).

Going back to 9.5.9 "fixes" the issue.

Anyone else having this issue?


Related issues

Related to TYPO3 Core - Bug #89140: Page module: Translation wizard should respect available languages via configured SiteClosedBenni Mack2019-09-11

Actions
Related to TYPO3 Core - Bug #89486: Translation as non-admin user fails after first translation-wizard processClosed2019-10-23

Actions
#1

Updated by Oliver joppnet about 2 years ago

  • Subject changed from Error "Column 'sys_language_uid' in where clause is ambiguous" when trying to translate CEs as non-admin user to [BREAKING] Error "Column 'sys_language_uid' in where clause is ambiguous" when trying to translate CEs as non-admin user
#2

Updated by Daniel Goerz about 2 years ago

  • Priority changed from Should have to Must have
  • Is Regression set to Yes
#3

Updated by Daniel Goerz about 2 years ago

  • Related to Bug #89140: Page module: Translation wizard should respect available languages via configured Site added
#4

Updated by Daniel Goerz about 2 years ago

  • Status changed from New to Accepted

Hi Oliver,
thanks for reporting. I could reproduce the error in master and the latest 9.5 release.

#5

Updated by Gerrit Code Review about 2 years ago

  • Status changed from Accepted to Under Review

Patch set 1 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/62013

#6

Updated by Gerrit Code Review about 2 years ago

Patch set 2 for branch master of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/62013

#7

Updated by Gerrit Code Review about 2 years ago

Patch set 1 for branch 9.5 of project Packages/TYPO3.CMS has been pushed to the review server.
It is available at https://review.typo3.org/c/Packages/TYPO3.CMS/+/61983

#8

Updated by Anonymous about 2 years ago

  • Status changed from Under Review to Resolved
  • % Done changed from 0 to 100
#9

Updated by Benni Mack almost 2 years ago

  • Status changed from Resolved to Closed
#10

Updated by Christian Eßl over 1 year ago

  • Related to Bug #89486: Translation as non-admin user fails after first translation-wizard process added

Also available in: Atom PDF