Bug #83125

Selecting a bookmark in the backend should mark the page as selected in the page tree

Added by Sybille Peters almost 2 years ago. Updated over 1 year ago.

Status:
New
Priority:
Should have
Assignee:
-
Category:
Backend User Interface
Target version:
-
Start date:
2017-11-27
Due date:
% Done:

0%

TYPO3 Version:
9
PHP Version:
Tags:
Complexity:
Is Regression:
Sprint Focus:

Description

System

  • TYPO3 8.7.8
  • Basic TYPO3 Installation (introduction package)

Reproduce

  1. Create a bookmark of a page
  2. Select the bookmark

This will load the bookmarked page correctly but the page tree will just get reloaded but stay the same.

Expected result

I would expect some visual feedback for the bookmarked page in the page tree, ideally expanding the page tree and displaying it as selected (similar to selecting it manually).

actual-result.png View - Actual result (60.3 KB) Sybille Peters, 2017-11-27 22:09

expected-result.png View - Expected result (56.2 KB) Sybille Peters, 2017-11-27 22:10


Related issues

Related to TYPO3 Core - Bug #75162: TYPO3 6.2 Bookmarks are not highlighted for non-admin users Closed 2016-03-17
Related to TYPO3 Core - Bug #84459: Wrong feedback from page tree while editing a page through content menu New 2018-03-18

History

#1 Updated by Riccardo De Contardi over 1 year ago

  • Status changed from New to Needs Feedback

Hi @Sybille, thank you for your reporting - could your issue be a duplicate of https://forge.typo3.org/issues/75162 ?

Can you try with both an admin and an editor user? Thank you!

#2 Updated by Riccardo De Contardi over 1 year ago

  • Related to Bug #75162: TYPO3 6.2 Bookmarks are not highlighted for non-admin users added

#3 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

Ricardo, well #75162 is most probably a duplicate. Too bad, but I searched for similar bugs in forge, but didn't find that one.

I had the problem as admin user.

Doing some tests now ... Cool! Seems to be fixed by update 8.7.8 >> 8.7.9

8.7.8 / admin user    : problem exists
8.7.8 / non-admin user: problem exists
8.7.9 / admin user    : OK!
8.7.9 / non-admin user: OK!

Didn't test with TYPO3 7 or 6 now.

#4 Updated by Riccardo De Contardi over 1 year ago

Hello @Sybille and thank you for your findings! I would not worry about 7.6 and 6.2: the first one is in priority bugfix so only security-related and critical issues will be tackled and the latter is no more supported :)

I am still able to reproduce the issue with the following scenario, could you confirm?

- TYPO3 8.7.9
- non-admin user
- create a new page using the drag and drop method (icons above the pagetree)
- click on the freshly created page and set the bookmark
- click on another page (the other page is highlighted)
- click on the bookmark

Result:

you go to the bookmarked page, but the previous page is still highlighted

I think that the issue shows itself only when no reload of the pagetree is involved If you reload the pagetree or un-hide the newly created page, so that the pagetree is reloaded, everything works! I have not tested other actions that reload the pagetree, but this is my suspect.

#5 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

@Ricardo, thanks for narrowing it down.

Yes, I can reproduce everything you described and the results.

#6 Updated by Riccardo De Contardi over 1 year ago

  • Status changed from Needs Feedback to New

#7 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

  • Tracker changed from Feature to Bug
  • TYPO3 Version set to 8

I falsely mislabled this issue as feature, but it's a bug. Fixing now.

#8 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

  • Description updated (diff)

#9 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

  • TYPO3 Version changed from 8 to 9

I just tested this in 9.2.0-dev (current master) and the original problem occurs again: Jumping in the page tree on bookmark selection does not work.

The other problem is pretty much an edge case, so I suggest we focus on this.

I changed the TYPO3 version for this issue to 9.

#10 Updated by Sybille Peters over 1 year ago

  • Description updated (diff)

#11 Updated by Tymoteusz Motylewski about 1 year ago

  • Related to Bug #84459: Wrong feedback from page tree while editing a page through content menu added

Also available in: Atom PDF