Bug #44507

Copied pages and folders have the same PID

Added by Andrea Herzog-Kienast over 6 years ago. Updated 4 months ago.

Status:
Needs Feedback
Priority:
Must have
Assignee:
-
Category:
Pagetree
Start date:
2013-01-14
Due date:
% Done:

0%

TYPO3 Version:
4.5
PHP Version:
Tags:
Complexity:
hard
Is Regression:
No
Sprint Focus:

Description

If you copy a pagetree or a part of a pagetree, the copied pages get - for some time - the same PIDs, as the original. If you then delete the copy you also delete the original.

If I copy a folder, and reload the pagetree, sometimes it´s copied 2 or tree times.

I tested this with TYPO3 4.5.22, 4.6.14 and some other guys I know, have the same problem.

Best,

Andrea


Related issues

Related to TYPO3 Core - Bug #25056: Pagetree: No indication of pages being copied, when copying a branch Closed 2011-02-16
Related to TYPO3 Core - Bug #51983: Lack of response on pagetree actions (copy,move,delete etc.) is confusing Closed 2013-09-13

History

#1 Updated by Oliver Hader over 6 years ago

  • Status changed from New to Needs Feedback

Can you please provide some more details on how those pages are copied, what the target page is, whether workspaces/localization is involved?
Maybe a step by step series of screenshot helps to at least test this behaviour. With the current bug description it's hard to reproduce... Thanks in adavance!

#2 Updated by Daniel Wagner about 6 years ago

I think to have a similar problem with TYPO3 CMS 4.5.25, no versioning and no workspaces.

If I use drag'n'drop in the pagetree with CTRL pressed to copy recursive a pagetree,
the copied page is gray and visible directly, but has the same PID as the original.
The subpage or only at least some them become visisble after pressing the pagetree
reload button. After reload the page has a new PID.

It happens that after some time (working as admin) an error message appears:
"Attempt to rawcopy/versionize record without copy permission".

#3 Updated by Alexander Opitz almost 6 years ago

  • Status changed from Needs Feedback to New
  • Target version deleted (4.5.23)
  • Is Regression set to No

#4 Updated by Ernesto Baschny almost 6 years ago

  • Status changed from New to Accepted
  • Assignee deleted (Andrea Herzog-Kienast)
  • Complexity set to hard

This is indeed an usability bug, as there is no feedback to the user that the "shadow copies" of the pages that were just copies are not really copied yet (but instead are being copied in the backend).

Jigal was trying to solve that in the extJS tree and noted that at least a CSS class was being set during copying ("fakeNode"), so there is hope that this could be solved. Just requires some ExtJS wizard to tackle it. Maybe Stefan Galinski has some spare time to take a look at it? :)

#5 Updated by Mathias Schreiber over 4 years ago

  • Target version set to 7.4 (Backend)

#6 Updated by Susanne Moog almost 4 years ago

  • Target version changed from 7.4 (Backend) to 7.5

#7 Updated by Benni Mack over 3 years ago

  • Target version changed from 7.5 to 8 LTS

#8 Updated by filigivuji filigivuji over 2 years ago

This also affects TYPO3 6.2. This is particularly a problem if the editor is impatient (or perhaps the AJAX request times out) and wants to delete the copied page before the copy process is finished.

#9 Updated by Benni Mack about 2 years ago

  • Target version changed from 8 LTS to Candidate for patchlevel

#10 Updated by Susanne Moog 4 months ago

  • Status changed from Accepted to Needs Feedback

The pagetree got rewritten in the meantime - does the issue still exist in v9?

Also available in: Atom PDF