Bug #91379

form: finisher configuration not visible

Added by Mario Wilhelm 7 months ago. Updated 7 months ago.

Status:
Closed
Priority:
Should have
Assignee:
-
Category:
Form Framework
Target version:
Start date:
2020-05-13
Due date:
% Done:

0%

Estimated time:
TYPO3 Version:
9
PHP Version:
7.2
Tags:
9.5.17 10.4.2 8.7.33
Complexity:
Is Regression:
Yes
Sprint Focus:

Description

In 9.5.17 when you create a form with the form wizard and you choose a finisher, the configuration is not visible.

I have choosen "E-Mail an Empänger (Sie)".

It disappears from the list, but the configuration is not shown


Files

finisher01.jpg (17.6 KB) finisher01.jpg Mario Wilhelm, 2020-05-13 11:51
finisher02.jpg (24.6 KB) finisher02.jpg Mario Wilhelm, 2020-05-13 11:53

Related issues

Is duplicate of TYPO3 Core - Bug #91367: TYPO3 9.5.17 error with ext:form and upload fieldsClosed2020-05-12

Actions
Has duplicate TYPO3 Core - Bug #91410: Form Module doesn't show finisher after recent TYPO3 9.5.17 security fixesClosed2020-05-15

Actions
#1

Updated by Michael Voehringer 7 months ago

  • TYPO3 Version changed from 9 to 10
  • PHP Version changed from 7.3 to 7.2

I have the same problem here and saw on Ajax request returns a error:

(1/1) #1298012500 TYPO3\CMS\Extbase\Mvc\Controller\Exception\RequiredArgumentMissingException
Required argument "formDefinition" is not set for TYPO3\CMS\Form\Controller\FormEditorController->renderFormPage.
#2

Updated by Samuel Heinz 7 months ago

Problem occurs only in TYPO3 10.4.2. Same finisher configuration works in 10.4.1 very well. Any breaking changes?

#3

Updated by Henrik Elsner 7 months ago

Can confirm this issue for v9.5.17

#4

Updated by Daxboeck no-lastname-given 7 months ago

There is some breaking patch in 9.5.17 and in 10.4.2 which should be reverted immediately.
Breaking the forms system is not a small issue and should be dealt with high priority.

#5

Updated by Daxboeck no-lastname-given 7 months ago

  • TYPO3 Version changed from 10 to 9
  • Tags set to 9.5.17 10.4.2
#6

Updated by Daxboeck no-lastname-given 7 months ago

  • Is Regression set to Yes
#7

Updated by Christoph Werner 7 months ago

  • Target version changed from next-patchlevel to 9.5.18 & 10.4.3

can confirm this for 9.5.17 too.
I´ve changed the target Version to "9.5.17 & 10.4.2 regression (temp)".

#8

Updated by Oliver Hader 7 months ago

Daxboeck no-lastname-given wrote:

There is some breaking patch in 9.5.17 and in 10.4.2 which should be reverted immediately.
Breaking the forms system is not a small issue and should be dealt with high priority.

Can you please reference the "breaking patch" you mentioned? Thx

#9

Updated by Oliver Hader 7 months ago

Besides that, is there any output to the JavaScript console or in server logs?

#10

Updated by Lukas Rüegg 7 months ago

  • Tags changed from 9.5.17 10.4.2 to 9.5.17 10.4.2 8.7.33

We can confirm the same problem in TYPO3 v 8.7.33 (ELTS)

#11

Updated by Oliver Hader 7 months ago

In case this error occurs in the form wizard only, it is very likely related to invalid jQuery templates as mentioned in #91367 - a patch is attached there as well. Please report back whether the problem is solve with #91367 or whether there is another/new problem. Thx

#12

Updated by Oliver Hader 7 months ago

  • Related to Bug #91367: TYPO3 9.5.17 error with ext:form and upload fields added
#13

Updated by Oliver Hader 7 months ago

  • Status changed from New to Needs Feedback
#14

Updated by Ben Robinson 7 months ago

Thanks a lot! I have just tested the bugfix 64479 manually under 10.4.2 and can confirm that this makes the finishers visible again.

#15

Updated by Björn Fromme 7 months ago

Same here. I wasn't able to apply the patch with the diff but changed the self closing tags in FinishersEditor.html as described manually. The finishers can be edited again in 9.5.17.

#16

Updated by Oliver Hader 7 months ago

  • Related to deleted (Bug #91367: TYPO3 9.5.17 error with ext:form and upload fields)
#17

Updated by Oliver Hader 7 months ago

  • Is duplicate of Bug #91367: TYPO3 9.5.17 error with ext:form and upload fields added
#18

Updated by Oliver Hader 7 months ago

  • Status changed from Needs Feedback to Closed

Thanks for all tests and responses. Let's continue at #91367 as tracking ticket.

#19

Updated by Christian Hellmund 7 months ago

  • Has duplicate Bug #91410: Form Module doesn't show finisher after recent TYPO3 9.5.17 security fixes added

Also available in: Atom PDF